Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12 °C
Hafif Yağmurlu

Sakız yuttuğunuzda neler olur ? Efsane !

08.06.2023
153
A+
A-
Sakız yuttuğunuzda neler olur ? Efsane !

Eminiz size de yıllarca anneniz sakız yutmanın zararlı olduğunu söylemiş, aman yutma, midene yapışır, yedi yıl vücudunda kalır, atılamaz demiştir. Peki, gerçekten öyle mi?

Cevabımız; hayır. Sakız yutmanın bilinen herhangi bir zararı yok, öyle yıllarca içeride filan da kalmıyor, sindirilemese de diğer atıklarla beraber atılıyor.

Sakız İkinci Dünya Savaşı’na kadar Sapodilla ağacının çiklet denilen özsuyundan yapılıyordu. Yüzde 38’i reçine olan bu özsuyunun mayalar tarafından çiğnendiğini biliyoruz. Arkeolojik kazılarda, üzerinde insan diş izleri görülen pek çok çiklet bulunmuş. Tarihi 7000 yıl kadar eskilere dayanıyor. Bildiğimiz anlamıyla sakızsa İkinci Dünya Savaşı’ndan, 1960’lardan, sonra üretilmeye başlanıyor. Doğal özsuyunu çıkarmak zahmetli ve zaman alan bir iş olduğundan, kabaca sentetik bir lastik oluşturan bir takım kimyasallar, (temel olarak poliisobutilen) tatlandırıcılar ve tercihen şeker karıştırılarak sakız üretilmeye başlandı.

Tatlandırıcılar ve şeker sindirilirken, geriye kalan lastik kısmı, diğer atıklarla beraber doğrudan çıkış yoluna koyuluyor. Atılması için gereken süre hakkındaysa akıl almaz efsaneler var, fakat doğru olan, diğer tüm yiyeceklerle aynı hızda vücudumuzu terk ettiği. Bazı araştırmalarda ortalama 2 saat kadar bir gecikmeyle atıldığı da söyleniyor, fakat kesinlikle mideye yapışıp kalması ya da yedi yılda atılması gibi bir durum yok. Tek bir istisna var ki onu da belirtmeden geçmeyelim; küçük yaştaki çocukların sürekli, günde 7-8 tane sakız yutulması durumunda birikme gözlemlenmiş. Sindirim sistemimiz, ağzımıza giren her şeyi bir kaç saat içerisinde sindirmek, sindiremediği atık kısmı dışarı atmak üzere programlı ve bu işte oldukça başarılı.

Saba BAŞKIR

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.