Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15 °C
Az Bulutlu

Kurban eti nasıl nasıl parçalanır ?

08.06.2023
242
A+
A-
Kurban eti nasıl nasıl parçalanır ?

Et nasıl kesilir? Eti kemikten ayırma taktiği ;

Kırmızı et vücudumuz için gerekli olan bütün vitamini sağlıyor. Faydaları saymakla bitmeyen kırmızı eti parçalara ayırırken yapılan hatalar çok miktarda kurban etinin kullanılmadan atılmasına neden oluyor. Etleri bölümlere ayırırken doğru yerden kesmek ve parçalara ayırmak çok önemlidir. Peki, et nasıl parçalanır, et bölümlere ayırmalı ? Detaylar haberimizde :

Kırmızı et,   protein, vitamin ve mineral kaynağı olan gıdaların başında yer alıyor. Kırmızı et yüksek kalitede esansiyel amino grup asit içeren protein, demir ve çinko yönünden çok zengin besinlerden biri. Türk mutfağında kavurmadan, fırınlamaya; haşlamadan kızartmaya kadar et farklı şekillerde hazırlanarak tüketiliyor. Eti parçalara ayırırken dikkat etmeniz gereken bazı ince detaylar bulunuyor. Etin lezzeti için ilk olarak etin türü, bekleme süreci ve doğru dilimleme şekli çok önemlidir. Yanlış kesilmiş etlerin daha sert ve yumuşak pişmesi çok daha zordur. Bu yüzden eti parçalara ayırırken kas liflerine karşı çapraz kesimler yapmanı gerekir. Böylelikle etleri pişirirken etler kolayca ayrılır, lokum gibi yumuşak ve lezzetli olur. İşte eti parçalara ayırırken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları ;

ETLER NASIL KESİLİR, ETLER NASIL PARÇALANIR?

 Etleri doğru yerlerinden ayırmak çok önemlidir. Kestiğiniz büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların  kas ve bağ dokuları, epitel doku, yağ, kemik ve sinir dokusu bir arada olduğu için etin en lezzetli bölümlerini bilmek ve ona göre ayırmak gereklidir. 

– Etin kesilmeden önce dinlendirilmesi protein kaynağı olan kırmızı etin kalitesinin ve lezzetinin artmasına yardımcı olur.

– Kesilen hayvanın genç olması ve nasıl beslendiği de çok önemlidir.

– Kırmızı eti parçalama işini gelince hayvanın karın içinde omurgaya bitişik, böbrek yatağında, belin iki yanına uzanan iç yağlardan ve kemikten arınmış eti bonfilelik kısmıdır. Bu eti kızartmak için ayırabilirsiniz.

– Hayvanın göğüs, omuzlarının üstüne denk gelen sırttan boyuna doğru uzanan kemiksiz et ise haşlamaya en uygun antrikottur.

– Haşlamalık et olarak saklayabilirsiniz. Kesilen hayvanın sırt ve bel omurları bölgesinden elde edilen kemikli dövülmüş etler ise çok güzel pirzola olur.

– Kuşbaşından iri olarak kesilen but ve sırt bölgelerindeki yağ, damar ve sinirlerden ayrılmış kemiksiz et parçaları şişlik etlerin bölgesidir.

– Ön ve arka bacakların üst kemikli kısmından incik, but bölgesinden etleri ayırabilirsiniz.

– Ayrıca etleri sıyırdığını kemikleri yemeklere tat vermesi için kullanabilirsiniz. Çorbalarınızı kemik suyuna pişirip lezzetli çorbalar elde edebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.